4ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Οι σύνεδροι πήραν το κόμμα στα χέρια τους και δρομολόγησαν θετικές εξελίξεις

Του Μανώλη Βαρδουλάκη*

Η Πολιτική απόφαση του συνεδρίου είναι πολύ καλή. Επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη του στον Πρόεδρο και δίνει κατεύθυνση- εντολή στον Πρόεδρο και στα όργανα του κόμματος τι πρέπει να κάνουν τόσο όσο αφορά την λειτουργία τους κόμματος, όσο και στον ευρύτερο κοινωνικοπολιτικό χώρο που είναι και το κυρίως ζητούμενο.

Αρχικά δύο  παρατηρήσεις 

1η: Στη χώρα μας στα κόμματα της κεντροαριστεράς και αριστεράς μερικοί ηγέτες είχαν τεράστια επιρροή στα μέλη των κομμάτων τους. Αποτέλεσμα ότι και αν έλεγαν συνήθως γινόταν αποδεκτό. Τέτοιοι ήταν ο Α. Παπανδρέου, ο Χ. Φλωράκης και ο Α. Τσίπρας.

2η: Πολλοί στα ΜΜΕ προσπαθούν να υποβαθμίσουν την σύνθεση του συνεδρίου εξ αιτίας του γεγονότος ότι στις περισσότερες οργανώσεις δεν έγιναν εκλογές και οι σύνεδροι προέκυψαν συναινετικά. Εκτίμηση μου είναι ότι η διαδικασία αυτή ευνοεί την σωστή κομματική λειτουργία γιατί οι οργανώσεις εκπροσωπούνται από άτομα που είναι ενεργά, έχουν διάθεση προσφοράς και δεν είναι στοιχισμένα πίσω από γραμμές.

Αλήθεια θα ήθελα να ξέρω πως αισθάνονται πολλά ΜΜΕ και ορισμένα, υποτίθεται ανώτε-ρα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που μέχρι την Κυριακή το πρωί προεξοφλούσαν-δρομολογούσαν ξανά εκλογές για πρόεδρο στο κόμμα δηλαδή εσωστρέφεια. Δεν παρακολουθούσαν τις εξελίξεις μέσα στο συνέδριο και τις διαθέσεις των συνέδρων; Τους ενοχλεί η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ του μοναδικού ενωτικού κόμματος στον προοδευτικό χώρο;

Να πάρουμε τα πράγματα με χρονολογική σειρά. Όλοι ξέρουμε ότι το κλήμα στα ανώτερα κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν ήταν καλό και είχε ενταθεί πολύ τις παραμονές του συνεδρίου. Υπήρξε μια απόφαση της Π.Γ την Τρίτη (20-2-2024 ) πού προσπαθούσε να ηρεμήσει τα πράγματα. Η απόφαση αυτή ήταν καλή αλλά δεν ήταν αρκετή γιατί α) Το συγκεκριμένο κομματικό όργανο δεν χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης από τα κομματικά μέλη εξ αιτίας του τρόπου που λειτουργεί και β) Σε τέτοιες περιπτώσεις επιβάλετε η παρέμβαση ενός ευρύτερου σώματος. Την Πέμπτη (22-2-2024) πολύ λίγες ώρες πριν την έναρξη του συνεδρίου ο ιστορικός ηγέτης του κόμματος Α. Τσίπρας  έκανε την γνώστη παρέμβαση . Η παρέμβαση αυτή ενόχλησε τους συνέδρους όχι τόσο για το περιεχόμενο της αλλά για την χρονική στιγμή που έγινε και τον τρόπο που επέλεξε ο Α. Τσίπρας να την κάνει. Οι σύνεδροι θέλαμε τον ιστορικό ηγέτη του κόμματος κοντά μας να παρακολουθήσει το συνέδριο και να μιλήσει μαζί μας .

Ο Σ. Κασσελάκης (στην έναρξη του συνεδρίου-δεν γνώριζε τις διαθέσεις των συνέδρων) έκανε μια πολύ καλή ομιλία αλλά στο τελευταίο τμήμα της αντί να υπερασπιστεί την απόφαση της Π.Γ. (στην οποία συμμετείχε) προτίμησε να σηκώσει το γάντι που πέταξε ο Α. Τσίπρας και να αποδεχτεί να πάμε ξανά σε εκλογή Προέδρου. Η αλήθεια είναι ότι ήταν πολύ δύσκολο να κρατήσει διαφορετικά στάση. Το λάθος ήταν ο τρόπος που την αποδέχτηκε «Βρείτε μου αντίπαλο και πάμε».

Η Ο. Γεροβασίλη (Σάββατο βράδυ- γνώριζε τις διαθέσεις των συνέδρων) δεν υπερασπίστηκε την απόφαση της Π.Γ. (στην οποία συμμετείχε) αλλά προτίμησε να δηλώσει «παρούσα» στην διεκδίκηση της Προεδρίας του κόμματος.

Οι σύνεδροι όμως είχαν διαφορετική άποψη από αυτούς και από τα στελέχη που επέλεγαν για άλλη μια φορά την εσωστρέφεια. Μετά το πρώτο σοκ, από την παρέμβαση του Α. Τσίπρα, ξεκίνησαν οι διεργασίες μεταξύ των συνέδρων. Κεντρικές σκέψεις ήταν: Δεν θέλουμε εκλογές-δεν θέλουμε εσωστρέφεια. Έχουμε Πρόεδρο πρόσφατα εκλεγμένο και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Θέλουμε ένα κόμμα που να λειτουργεί και μάλιστα να λειτουργεί σωστά. Οι σκέψεις αυτές πολύ σύντομα φάνηκε ότι κυριαρχούσαν στους σύνεδρους. Το γεγονός αυτό αντιλήφθηκε ο Ν .Παππάς και σε συνεργασία με τους Σ. Φάμελλο και Γ. Τσίπρα κατέθεσαν την γνωστή πρόταση η οποία έγινε συντριπτικά αποδεκτή από τους συνέδρους .

Η Πολιτική απόφαση του συνεδρίου είναι πολύ καλή. Επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη του στον Πρόεδρο και δίνει κατεύθυνση- εντολή στον Πρόεδρο και στα όργανα του κόμματος τι πρέπει να κάνουν τόσο όσο αφορά την λειτουργία τους κόμματος, όσο και στον ευρύτερο  κοινωνικοπολιτικό χώρο που είναι και το κυρίως ζητούμενο. 

Το γεγονός ότι η ενεργοποίηση των συνέδρων έφερε θετικές εξελίξεις επιβεβαίωσε αυτό που όλοι ξέρουμε. Όταν υπάρχουν πολλά ενεργά μέλη δεν μπορούν να περάσουν διχαστικές αποφάσεις και η εκάστοτε ηγεσία αναγκάζετε να λειτουργεί προσεκτικά και συλλογικά. 

Η παρέμβαση του Α. Τσίπρα αν την κρίνουμε από το αποτέλεσμα έδρασε θετικά. Χωρίς αυτήν δεν θα έπαιρνε το συνέδριο μια τόσο προωθητική απόφαση. Συμπτωματικά η χρονική στιγμή που έγινε ήταν η πλέον κατάλληλη. Αν την έκανε, με φυσική παρουσία, στο συνέδριο το Σάββατο το βράδυ δεν θα έμενε χρόνος στους συνέδρους να συνέλθουν και να αντιδράσουν όπως αναφέρθηκε παραπάνω. Δηλαδή πολύ πιθανόν να είμαστε τώρα σε προεκλογικές εσωκομματικές  διαδικασίες.

Ο Α. Τσίπρας έχει την δυνατότητα να κάνει μια ακόμη πολύ μεγάλη παρέμβαση για να βοηθήσει το κόμμα και την Ευρωπαϊκή Αριστερά. Να μπει επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να επιχειρηματολογήσω πόσο καλό θα είναι για όλους. Την πρόταση αυτή την έχω ακούσει από πολλούς συντρόφους .

*Ο Μανώλης Βαρδουλάκης είναι συντονιστής της Ο.Μ. Γόρτυνας Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί